Dlaczego warto regularnie spożywać spirulinę

  • Regularne spożywanie spiruliny zwiększa odporność organizmu oraz poprawia jego możliwości regeneracyjne, zwłaszcza gdy jesteśmy osłabieni.
  • Uzupełnia niedobory żelaza, przeciwdziała anemii.
  • Wspomaga pracę nerek, przyczynia się do oczyszczania dróg moczowych. Spirulina zawiera fosfor, który pomaga likwidować kamienie powstałe na skutek kumulacji kwasu moczowego w organizmie. Oczyszczając drogi moczowe redukuje ryzyko artretyzmu i powstawania kamieni żółciowych.
  • Wzmacnia kości i stawy (zawiera wapń).
  • Reguluje ciśnienie tętnicze krwi (zawiera GLA).
  • Obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów (zawiera GLA).
  • Stabilizuje poziom cukru we krwi (zawiera składniki szczególnie zalecane diabetykom, tj. beta-karoten, witaminy: A, B1, B2, B5, B6, B12, mangan, magnez, potas i cynk).
  • Reguluje pracę wątroby. Spirulina w 60% jest źródłem lekkostrawnego białka, niezbędnego do poprawnego funkcjonowania wątroby. Ponadto zawiera metioninę – aminokwas, który wpływa na odbudowę komórek po chorobach takich jak zapalenie wątroby czy żółtaczka.
  • Spirulina (arthrospira platensis) jest algą słodkowodną – o śladowej zawartości jodu. Wpływa na prawidłową pracę hormonu tarczycy. Możesz zażywać ten suplement w każdej jednostce chorobowej związanej ze zmianą efektywności pracy tarczycy, przy zaburzeniach poziomu hormonów.
  • Świetnie sprawdza się w profilaktyce nowotworowej. Beta-karoten (o właściwościach antyoksydacyjnych), pytocyjanina i chlorofil zawarte w spirulinie hamują rozwój komórek rakowych.
  • Zmniejsza ujemne skutki radioterapii i chemioterapii (zawiera fikocyjaninę).
  • Bardzo korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze i florę przewodu pokarmowego (zawiera chlorofil).
    Pobudza produkcję komórek macierzystych w szpiku kostnym (zawiera polisacharydy).
  • Ma działanie antywirusowe, przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antyalergiczne.Badania przeprowadzone na farmaceutyczno-medycznym uniwersytecie w Japonii wykazały, że wapń wydzielony ze spiruliny daje najlepsze rezultaty w leczeniu wirusów takich jak grypa, różyczka, pokrzywa. Jest on dużo lepiej przyswajalny od sztucznych preparatów wapniowych. Natomiast kwas pantotenowy ma właściwości przeciwalergiczne.
  • Regeneruje komórki centralnego układu nerwowego. Jest odżywką dla mózgu.
  • Aminokwasy to substancje organiczne, których potrzebujemy każdego dnia. Spirulina zawiera komplet 18 aminokwasów z czego 8 egzogennych, których nie produkuje nasz organizm. Ich niedobór może być przyczyną wielu chorób. Spirulina zawierając komplet 18 aminokwasów przyczynia się do odbudowy systemu nerwowego oraz ochrony komórek mózgowych.
  • Odtruwa i oczyszcza organizm z toksyn.
  • Niweluje zakwaszenie organizmu.
  • Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
  • Zawiera aktywne przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki. Wysokoproteinowa spirulina, zawierająca jednocześnie witaminy i chlorofil ma właściwości powstrzymujące wypadanie włosów. Witamina F oraz kwas nukleinowy, zawarty w spirulinie, dostarcza tlen do wielu komórek w naszym organizmie, co bezpośrednio wpływa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie.
  • Wspomaga odchudzanie (zawarta w niej fenyloalanina ogranicza apetyt).Podczas diety odchudzającej ogranicza się spożywanie pewnych produktów, co w efekcie może spowodować niedobory ważnych substancji. Spirulina zawierając wiele z nich może być stosowana, jako uzupełnienie tych braków. Do tego jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Jednocześnie odżywia i dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.

Spirulina jest bardzo interesującą rośliną. Zawiera prawie 4000 różnych związków i substancji odżywczych. Badania naukowe potwierdziły jej pozytywne działanie w przypadku wielu schorzeń. Spirulina nie zawiera w swoich komórkach celulozy, dzięki czemu jej składniki są bardzo dobrze wchłaniane przez organizm. Zawiera natomiast fosfolipidy, które zdaniem The National Cancer Institute USA są znacząco aktywne w walce z AIDS.