Skład i wartości odżywcze

Białko – 60% pełnowartościowego białka o wysokiej, ok.90% przyswajalności (3 razy więcej białka niż w wołowinie). Białko zawarte w spirulinie nie zawiera tłuszczu i cholesterolu zwierzęcego. Spirulina jest niskotłuszczowym, niskokalorycznym źródłem łatwo trawionego białka, bogatego we wszystkie niezbędne aminokwasy, które nie są naturalnie wytwarzane przez organizm. Spirulina nie zawiera celulozy, dzięki czemu jest łatwostrawna i łatwo przyswajalna.

Aminokwasy – komplet 18 aminokwasów (8 egzogennych i 10 endogennych). Jest to najwyższa koncentracja, jaką możemy znaleźć w pożywieniu. Nie są one tylko materiałem budulcowym mięśni, przynoszą także wiele korzyści dla zdrowia, m.in. wyrównują poziom cukru we krwi, przyśpieszają rekonwalescencję.

Wapń (3 razy więcej niż w mleku).

Żelazo (ponad 50 razy więcej niż w szpinaku). Żelazo jest niezbędne do budowy silnego organizmu, a jego niedobór jest najczęściej występującą u ludzi formą mineralnego niedoboru. Badania pokazują, że żelazo ze spiruliny absorbowane jest 60% skuteczniej niż to z syntetycznych suplementów żelaza.

Kwas gamma-linelonowy (GLA) – jedyne znane, oprócz mleka matki, źródło tak skondensowanego GLA (3 razy więcej niż w oleju z wiesiołka). Kwas GLA to niezwykle rzadko występujący kwas tłuszczowy z grupy Omega. Kwasy te łagodzą stany zapalne, eliminują wolne rodniki oraz wzmacniają układ odpornościowy. Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i całego układu nerwowego niemowlęcia. Kobiety w ciąży i matki karmiące powinny zadbać o obecność GLA w swojej diecie. Mleko krowie nie zawiera tego składnika. Jest on prekursorem proglastyn, odpowiedzialnych w organizmie za kontrolę i wytwarzanie hormonów kontrolujących wiele życiowych funkcji. Kwas GLA bierze udział w biosyntezie substancji, które obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko zakrzepów wewnątrznaczyniowych, wzmagają aktywność układu immunologicznego, łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego, wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci.

Chlorofil (10 razy więcej niż w zielonych warzywach, 2 razy bogatsze źródło od trawy jęczmiennej i trawy pszenicznej). Chlorofil jest znany głównie dzięki jego oczyszczającym i odtruwającym funkcjom. Spirulina zawiera aż 1% chlorofilu, co stanowi jeden z najwyższych poziomów stężenia spotykanych w naturze, z najwyższym poziomem chlorofilu A.

Beta-karoten (10 razy więcej niż w marchwi). Spirulina jest najbogatszym źródłem naturalnego beta-karotenu. Naturalny beta-karoten w odróżnieniu od syntetycznego, przetwarzany jest w witaminę A w zależności od zapotrzebowania organizmu i dzięki temu jej nadmierne zapasy nie są odkładane w postaci toksyn. Beta-karoten jest bardzo ważnym przeciwutleniaczem. Badania wykazały, że pokarmy bogate w beta-karoten i witaminę A zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Witamina B12 – jedyne pozamięsne źródło tej witaminy (ważne dla wegetarian). Spirulina jest najbogatszym źródłem witaminy B12, bogatszym niż wątroba wołowa. Ponieważ witaminę B12 bardzo trudno jest pozyskać ze źródeł roślinnych, wegetarianie często sięgają po spirulinę. Witamina B-12 jest niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek krwi.

Witaminy B1, B2, B3, B6, B9, D, E, K, A.

Fitoskładniki (30 razy więcej niż w jagodach, 60 razy silniejsze od tych w szpinaku i 700 razy silniejsze od tych w jabłkach). Polisacharydy zawarte w spirulinie umożliwiają szybkie uwolnienie energii bez obciążania trzustki. Fosfolipidy zawarte w spirulinie zapobiegają rozwojowi wirusów ponieważ uniemożliwiają ich przyłączanie i wnikanie w komórki. Zdaniem NCI są one „niezwykle aktywne” w walce z AIDS. Fikocyjanina jest najważniejszym pigmentem zawartym w spirulinie. W swojej budowie molekularnej zawiera bowiem zarówno magnez jak i żelazo. Badania pokazują, że fikocyjanina ma wpływ na komórki macierzyste zawarte w szpiku kostnym. Komórki macierzyste są niezbędne zarówno w tworzeniu białych krwinek, odpowiedzialnych za funkcjonowanie układu odpornościowego oraz czerwonych krwinek – rozprowadzających w ciele tlen. Karotenoidy zawarte w spirulinie są mieszanką złożoną z rożnych karotenoidów, funkcjonujących w różnych miejscach w ciele i działających synergicznie w celu zwiększenia ochrony przeciwutleniaczy.

Magnez, potas, sód, fosfor, mangan, cynk, selen.

Makro i mikroelementy.